Wat is gastbloggen?
Gastbloggen is eigenlijk precies zoals het klinkt, je schrijft namelijk een artikel op de blog van een ander. Voor het schrijven van dit artikel word jij op je beurt beloond met een link. Dit klinkt misschien een beetje als article marketing.
Gastbloggen heeft dus te maken met linkbuilding, en linkbuilding heeft twee taken. Allereerst moet het backlinks opleveren om een hogere positie in Google te behalen. De tweede taak is het opleveren van traffic. Je schrijft op een gastblog immers teksten die relevant zijn voor de website en niet zomaar een algemeen verhaal.
Een stappenplan om te beginnen met gastbloggen
Gastbloggen is dus een leuke manier om meer waarde voor jouw website te creëren. Het is echter een relatief tijdrovende manier. Veel artikelen moeten aan bepaalde eisen voldoen en niet elk artikel wordt dus zomaar geaccepteerd. Omdat gastbloggen voor beginners erg lastig kan zijn vind je hier een handig stappenplan.
Stap 1: Kies uit een van de twee strategieën
Bij gastbloggen kun je kiezen uit twee verschillende strategieën en om te beginnen moet je hierin je keuze maken. Wil je in een korte tijd veel artikelen schrijven of heb je liever een vast ritme?
Als jij snel veel artikelen kan produceren, kies dan voor optie 1. In een zo kort mogelijke tijd maak jij zo veel mogelijk content en verspreid en plaats je deze op zo veel mogelijk blogs. Het is hierbij wel belangrijk dat je de kwaliteit van de content behoud. Je website kan hier een flinke boost van krijgen. Je content zal altijd gecontroleerd worden door de redactie van de gastblogs. Wanneer de kwaliteit van de content lijdt onder het hoge tempo waarin jij artikelen produceert zal je werk worden afgewezen. Vaak wordt er een reputatie opgebouwd en hebben gastblog vaste lezers. De redactie zal er dan ook alles aan doen om deze reputatie te behouden.
Optie 2 is een betere keus wanneer jij nog niet veel ervaring hebt met het schrijven van artikelen, of liever goed nadenkt en alles driedubbel checkt voor je het artikel aflevert. Je produceert dan namelijk slechts enkele (en soms zelfs maar 1) artikelen per maand. Je hebt hierbij tijd om onderzoek te doen naar het onderwerp en kwalitatief goede content te schrijven.
Stap 2: Brainstorm voor originele content
Originele content, dat is de grote valkuil voor veel bloggers. Hoe verzin en schrijf je immers een echt origineel artikel? Hoe meer blogs jij schrijft, hoe groter de kans is dat je hier uiteindelijk tegenaan zal lopen. Om deze reden hebben we een paar tips voor jou op een rijtje gezet.
Mindmapping
Mindmapping is een van de beste tips die je gaat vinden. Als je langer achter je computer zit te denken loop je al snel vast. Je zit immers stil en staart maar naar dat ene scherm. Aan je computer zitten associeer je dan ook al snel met werken, en dat stimuleert de creativiteit nou niet bepaald. Zet daarom je computer eens uit. Zoek een stuk papier en een pen of potlood, en begin met het maken van een mindmap. Een mindmap is een web van gerelateerde onderwerpen met in het midden jouw hoofdonderwerp. Wat je hier in zet en op welke plaats of manier is helemaal aan jou.
Kijk eens op een forum
Ook op een forum kun je vaak nieuwe ideeën vinden. Elk onderwerp lijkt inmiddels al ooit besproken op het internet, en dit onderwerp hoeft dus ook zeker niet nieuw te zijn. Schrijf in dat geval wel iets waar mensen ook echt naar opzoek zijn, discussies van lezers brengen altijd vragen met zich mee. Zoek daarom uit wat mensen willen lezen en speel hierop in.
Praat met anderen
Je zit vaak in een eigen bubbel, een soort comfort zone, wat betreft de onderwerpen waarover je praat of schrijft. Praten met andere kan jou uit die bubbel halen en helpen denken aan nieuwe onderwerpen of juist nieuwe inzichten in die oude onderwerpen. Het oogpunt van een ander laat jou op een andere manier naar een onderwerp kijken waardoor je een nieuwe invalshoek kunt vinden voor je verhaal en het daarmee toch interessant kunt maken voor de lezers.
Plak onderwerpen aan elkaar
Een laatste tip is om onderwerpen met elkaar te verbinden. Vaak zul je zien dat deze verbindingen nergens op slaan, maar af en toe vind je hierin een verstopt juweeltje. Het doel is immers om iets unieks en origineels te vinden, en dit doe je niet door de bekende verbindingen te maken. Denk hierbij aan de volgende verbindingen;
- SEO + video = Youtube marketing
- SEO + fashion = ???
- SEO + PDF = Digitale documenten optimalisatie
- SEO + Social media = SMO
- SEO + (plaats hier je onderwerp) = ???
- SEO Linkbuilding Onderwerpen verzinnen
De beste ideeën komen voort uit combinaties waar nog nooit iemand aan heeft gedacht. Als je ideeën blijft ontleden en combineren krijg je uitkomsten die van waarde kunnen zijn. Denk maar eens aan de laptop, een combinatie van draagpaar + PC. Altijd met nieuwe ideeën komen is niet altijd een optie. Gebruik gerust af en toe een oud idee, maar zorg wel voor voldoende afwisseling als je dit doet. Je wilt je lezer niet teleurstellen met achterhaalde informatie.
Stap 3: Laat je site en jezelf opvallen
Stap 3 is een belangrijke stap in het proces. Als jij opvalt en bekendheid krijgt heb je een streepje voor. Je bouwt namelijk vertrouwen en een bepaalde soort autoriteit op. Denk hier maar eens over na. Wie zou jij sneller iets geven? Iemand die jou bekend voorkomt, of iemand die je nog nooit hebt ontmoet? Gelukkig is het heel eenvoudig om jezelf en je website op te laten vallen en hoef je hier helemaal geen gekke dingen voor te doen. Je moet jezelf bekend maken bij de site waar jij actief wilt zijn als gastblogger. Zorg er daarom voor dat je wordt gezien door de beheerder van de website. Dit kun je op verschillende manieren realiseren.
Plaats een reactie
Je kunt ervoor kiezen om een reactie te plaatsen op de website. Gebruik hiervoor een vaste naam zodat de beheerder jouw naam zal gaan herkennen wanneer jij vaker een reactie plaatst. Hoe vaker je iets plaatst, hoe sneller de beheerder jou zal opmerken. Elke blogger houdt immers van reactie aangezien dit waarde toevoegt en de website vult. Let er wel op dat je dit niet overdrijft.
Forum
Heeft de site waarop jij actief wil zijn als gastblogger een forum? Dan heb je geluk. Zorg ervoor dat jij actief bent op dit forum. Geef advies en beantwoorden vragen die er gesteld worden. Probeer van nut te zijn voor dit forum en je valt gegarandeerd op. Ook nog eens een leuke manier om extra linkjes te krijgen.
Email
Heb je van jezelf laten horen op de blogs en forums op de website? Dan heb je inmiddels kredietwaardigheid opgebouwd en de beheerder van de website kent als het goed is jouw naam. Zorg er wel voor dat de beheerder aan jouw goede kant staat, anders kun je niet verwachten dat hij/zij jou een dienst wil verlenen. Sla nu je slag en stuur een mail naar de websitebeheer. Leg uit dat jij graag actief wil zijn op de website als gastblogger en dat je een artikel wilt plaatsen. Nu kun je alleen nog hopen op een ja als antwoord.
Stap 4: Begrijp hoe een artikel op een gastblog eruit ziet
Dit klinkt misschien erg logisch maar denk hier maar eens goed over na. Een echte gastblogger weet precies hoe zo een artikel eruit ziet en ziet de verschillen met een gewoon artikel. Een gastartikel moet namelijk voldoen aan enkele eisen.
Links
Heeft jouw artikel geen links, dan heeft het ook geen waarde. Zorg er daarom voor dat jij enkele links verwerkt in je tekst. Leuk natuurlijk als je naar je eigen website kunt linken, maar houd het daar niet bij. Gebruik links die waarde toevoegen en gebruik ook links naar een andere pagina op de blog. Vooral die laatste gaat jou bonuspunten opleveren bij de websitebeheerder. Dit laat namelijk zien dat jij weet waarvoor je schrijft.
Jouw beste content
Zet je beste content in. Dit klinkt een beetje tegenstrijdig toch? Waarom zou jij je beste content aan een ander geven en niet gebruiken voor je eigen website? Het antwoord daarop is heel eenvoudig, content is key. Op een gastblog krijg jij een link naar je eigen site. Als de content hier goed is komen er vanzelf mensen naar je site toe. Als je artikel niet leuk, spannend of interessant is zal niemand op deze link klikken, de content op de website is dan waarschijnlijk ook niet zo goed. Door je beste content te gebruiken voor een gastblog kun jij je traffic maken of breken.
Leer de doelgroep kennen
Je eigen doelgroep ken je natuurlijk door en door. Je weet wie ze zijn, waar ze naar zoeken en wat ze willen. Op je eigen website ben je dan ook zelf de baas over wat je post en wat niet, maar op een gastblog ben jij de gast. Het is verstandig om daarom eerst te kijken wat er nog meer gepost wordt en wat de bezoekers van deze blog graag lezen. Je schrijft voor een andere doelgroep en ook deze doelgroep moet je leren kennen om een goed artikel te kunnen schrijven. Als het artikel past bij de site is de kans groter dat het geplaatst zal worden.
Laat je autoriteit stralen
Op je eigen website en voor je eigen doelgroep ben jij al een bekend gezicht. In deze nieuwe omgeving is dat niet het geval. Je zult je als nieuweling moeten bewijzen. Kom met argumenten en feiten en laat daarmee je kunsten zien. Deel je ervaringen en gebruik deze om het onderwerp levendiger te maken. Zo krijgen je lezers een goede indruk van jou en laat je je autoriteit stralen. Op die manier kun je nieuwe bezoekers overtuigen om naar jouw site te komen.
Maak aantrekkelijke titels
Het is misschien een cliché, maar een boek wordt nog maar al te vaak beoordeeld op zijn kaft. Mensen bekijken de kaft, lezen de titel en bladeren vervolgens even snel door het boek heen zonder echt naar de tekst te kijken. Dit geldt helaas ook voor een artikel. Heeft jouw artikel geen leuke, sterke of interessante titel, dan trek je toch echt minder lezers. Heb je wel een sterke titel? Dan is het daarbij ook van belang dat jouw eerste alinea en een eventueel plaatje relevant en origineel zijn.
Wat moet ik nu doen met SEO en linkbuilding?
Je hebt nu de belangrijkste aspecten van gastbloggen geleerd. Daarom is het tijd om dit ook in de praktijk toe te passen. Begin met het plaatsen van reacties op blogs en forums en maak op deze manier jezelf bekend.